Verdenskvinde(r) i japansk Onsen

En tur en onsen er en favorit aktivitet i Japan, specielt i de kolde vintermåneder.  Onsen betyder hot springs dvs varmekilder. Vandet fra de naturlige kilder varmer kroppen op, og er ideelt efter en dag på ski.

Onsen er en gammel japansk tradtion og derfor omgæret at ritualer og regler. Man ifører sig gerne en bestemt dragt for at gå i onsen, skoene stilles udenfor, vaskning foregår siddende på en lille stol, og badning foregår nøgen. Onsen er for det meste kønsopdelt, dvs en afdeling for mænd og en for kvinder.  Og det er et sted hvor man er stille – eller bør være forholdsvis stille, for fra herreafdelingen hørte jeg flere gange højlydte ikke japanske stemmer!

Jeg var i onsen flere dage og nød specielt at sidde stille udenfor i det meget varme vand. De andre kvinder var primært japanere især ældre, men også yngre og et par små piger, og så nogle australiere. Og som jeg sad der slog det mig hver gang hvor ens vi er: der stod og sad vi nøgne kvinder, ligesom i en dansk svømmehal, en østrisk sauna,  eller islandske varmekilder. Kogt ned er princippet det samme: tag tøjet af, og vask dig grundigt inden du træder ind/ned i et fælles bad/sauna. Dejligt at blive mindet om at der er universelle regler for god skik – også selv når man ikke forstår et eneste ord.

Skriv et svar